Minulý týden navrhla hodnotitelská komise jihočeských regionálních
potravin letošní vítěze, resp. 9 potravin, která na základě tohoto
"prestižního" ocenění získaly právo zdarma užívat značku "REGIONÁLNÍ POTRAVINA" po dobu čtyř let. Tato "pečeť kvality" dle stanov
projektu má garantovat, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a že pocházejí
z lokálních surovin. Logicky tedy má jít o výrobky pevně spjaté s daným regionem,
považované často za krajové speciality. Je ale tomu skutečně tak?
Podobně je to i s asi nejznámější potravinovou "značkou
kvality" KLASA, které zase pro udělení značky v podstatě stačí, když
dodržíte elementární hygienické a výrobní požadavky, které by měly být pochopitelně
samozřejmostí, a okamžitě se stáváte českým výrobcem. To že takový výrobek musí
být vyroben v Česku ale nezaručuje, že suroviny nepocházejí ze zahraničí.
Nechci se dotknout skutečně poctivých producentů
zemědělských a potravinářských výrobků, ale takový králík, husa, vejce a štrůdl
od babičky mi bezpochyby chutná víc než "kvalita" ocejchovaná
kdejakou pečetí. Třeba takový "sociální" Chleba se solí ze Včelný za
119 Kč se může pochlubit "oceněním" systémové propagace údajně kvalitních
potravin z jihočeské produkce CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY, stejně jako řada Babišových
sraček.
Mimochodem, velmi využívané označení "ČESKÁ POTRAVINA" vč. loga je jen vymezením jednoduchých a jednotných
pravidel, týkajících se DOBROVOLNÉHO označování českého původu potraviny. Takto
jasné podmínky nebyly do roku 2016 (§ 9b zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích) legislativně stanoveny a z těchto důvodů bylo tedy
velmi složité určit, co je a co již není česká potravina. Díky těmto pravidlům
se může spotřebitel snadněji orientovat na trhu a při výběru potravin. A opět, funguje to stoprocentně?
A protože už existuje aplikace Bez Andreje, mohla by
vzniknou nějaká podobná, která by odhalila podobné šmejdy, kteří klamou
spotřebitele na základě "zakoupených značek a ocenění".
Já si hledám regionální potraviny zde . Myslím si, že bychom měli podporovat místní pěstitele a chovatele a tím i českou ekonomiku, než dovoz cizích potravin, které nejsou tak kvalitní. I když jsou levnější, tak ale kvalita je někde jinde a já si radši připlatím za kvalitu a čerstvost potravin :-) .
OdpovědětVymazat